Zajímáte se o zdravou výživu? Pokud ano, tak by vás neměla minout kniha Glucose Revolution od Jessie Inchauspé. V češtině kniha vyšla pod názvem Pravda o cukru u nakladatelství JOTA. Autorka se věnuje vlivu, jaký má na naše zdraví cukr. Přináší jednoduché triky, kterými můžeme své zdraví vylepšit, pokud se nám podaří vyrovnávat glykemickou křivku.
Tak, jak to bývá v podobných případech, i za Glucose Revolution je příběh Jessie, kterou zdravotní problémy přiměly hledat řešení svých potíží. Její cesta k problematice cukrů nebyla úplně přímou, nicméně zavedla ji správným směrem.
Kniha je rozdělena do tří hlavních částí a kromě srozumitelného a dobře členěného textu obsahuje i množství obrázků a grafů, které napomáhají pochopit tuto problematiku.
Výhodou je asi také fakt, že Jessie Inchauspé není vzděláním lékařka a informace tak podává formou srozumitelnou i laikovi. Při tom ale všechna svá tvrzení podkládá studiemi a drží se vědeckého přístupu a výsledků měření. Nejedná se tedy o její názory nebo domněnky.
Část I: Co je to glukóza?
První část obsahující 5 kapitol vysvětluje, co přesně je glukóza, jak vzniká, jaké jsou její zdroje atd. Pomáhá čtenáři pochopit, o čem se tedy dále v knize bude autorka bavit. Pro mě byl tento úvod velmi přínosný, protože mi pomohl zařadit si správně pojmy jako sacharidy – škroby – vláknina – glukóza – fruktóza.
Část II: Proč škodí výkyvy glykemické křivky?
Když už tedy víme, s kým máme tu čest, přichází druhá část. Ta je nejkratší a skládá se pouze ze dvou kapitol. V nich se dozvídáme o volných radikálech, oxidativním stresu, vlivu na zánětlivost a přibírání tuků kvůli vlivu na hodnoty inzulínu.
Část III: Jak můžeme srovnat glykemickou křivku?
Závěrečná část tvoří více než poloviny knihy a zahrnuje:
- 10 jednoduchých tipů,
- seznam receptů.
Autorka přináší 10 hacků, nebo chcete-li tipů na to, jak předcházet výkyvům glykemické křivky. Všechny jsou velmi jednoduché a můžete si vybrat i jen několik z nich, které zavedete do své denní rutiny. Každý malý krůček se počítá. Kniha navíc vůbec není dogmatická. Jessie upozorňuje na to, že záleží na životním stylu každého z nás a žádné pravidlo nebude vždy platit pro všechny stejně.
Zmínila bych jeden příklad za všechny – pokud už si chcete dopřát sladkost, dejte si ji jako dezert po obědě a vyhněte se pak sladké odpolední svačině. Tohle se dá zvládnout, že?
Na závěr pak Jessie přináší i několik stránek receptů, podle kterých vaří a které mohou být inspirací. Není ale opět nutné vařit jen podle nich. Těch 10 tipů vám vysvětlí, čeho je dobré se ve stravování držet a můžete je aplikovat na všechna jídla, která si chcete dopřát.
Považuji tuto knihu za velmi přínosnou. Jednak se mi líbí její forma – srozumitelnost textu, logické členění, grafy atd. Ale ještě důležitější je obsah a tady kniha překonala má očekávání. Doporučila bych ji opravdu všem, koho zajímá téma zdravé výživy a nemusí se rovnou jednat o low carb přístup.
Ukázku z knihy v angličtině si můžete přečíst zde, v češtině si ji pak můžete přečíst zde.
Moje hodnocení: 5/5
Jedná se o affiliate odkaz. Pokud jeho prostřednictvím nakoupíte, obdržím provizi, ale bez dalších nákladů pro vás.
Knihu vydalo nakladatelství Short Books v roce 2022.