Gazely – Patrik Hartl

Nejnovější kniha Patrika Hartla s názvem Gazely slibuje vyprávění o třech kamarádkách, čtyřicátnicích, kterým se v průběhu jednoho týdne obrátí dosavadní život vzhůru nohama. Zase tak dramatické to ale ve skutečnosti není. Je to fajn kniha pro volné odpoledne, kdy chcete relaxovat. Nečekejte ovšem žádné tragédie a zjitřené emoce, které by vás rozhodily.

Gazely Patrik Hartl

Hlavními hrdinkami jsou tři kamarádky z gymnázia – Helena, Šárka a Karolína. Každá má ve svém životě jednoho zásadního muže, kolem kterého se příběh točí.

Helena dnes již bývalého muže Leoše, se kterým ale ještě nemá úplně dořešený vztah. Šárka má za manžela krizového manažera Rosťu, který ji nepříjemně překvapí svým tajemstvím a Karolíně se po roce vrátí z vězení Tonda.

Všechny tři ženy toho mají na sobě dost naloženo a jsou hodně aktivní. Helena buduje vlastní sportovní centrum, Karolína zvládá šéfovat stavební firmu a Šárka je lékařská hvězda ve svém oboru.

Zvláštní kapitolou je Helenina matka Gita, taková čtvrtá gazela, která mi hodně připomínala Vilmu z filmu Ženy v pokušení.

3 samostatná vyprávění, která se v závěru propojí

Jejich příběhy jsou popisovány postupně v pořadí Helena – Karolína – Šárka. Až v závěrečné čtvrté části se pak propojí. Kvůli tomu jsem popravdě ztrácela přehled o tom, co v danou dobu prožívaly ty další dvě kamarádky. Proto to pro mě nebyl jednolitý příběh s vícero hrdinkami, ale tři samostatná vyprávění.

Nevím, jestli je to tím, že se Patrik Hartl snažil přemýšlet jako žena a moc se mu to nepovedlo, ale mě ani jedna z hrdinek nebyla ničím blízká, přestože věkově se až tolik nelišíme. Ne že by mi byly vyloženě nesympatické, jen mi přišly takové nijaké.

Letmo do děje zasahují spolužáci z gymnázia Prvok, Šampón (už jen ve vzpomínkách), Tečka a Karel. Je to ale tak lehké propojení, že kdyby tam nebylo, tak to ničemu ani nevadí. Kdyby jejich roli zastoupila jakákoliv jiná postava, tak by to na příběh nemělo vliv. Takhle to na mě působilo jako uměle naroubované, jen aby zde bylo nějaké propojení se starší knihou autora.

Kniha Gazely se dobře čte, to se Patriku Hartlovi nedá upřít. Stránky ubývají a naše hrdinky toho zažívají v průběhu týdne opravdu hodně. Navíc je zde i dost odboček do života jejich protějšků, takže o další zajímavá témata není nouze.

Jako oddechovku knihu určitě můžu doporučit, ale víc od ní opravdu nečekejte. Myslím, že jiné knihy Patrika Hartla jsou zábavnější.

Moje hodnocení: 3/5

Jedná se o affiliate odkaz. Pokud jeho prostřednictvím nakoupíte, obdržím provizi, ale bez dalších nákladů pro vás.

Knihu vydalo nakladatelství Bourbon v roce 2023.

Jak se vám Gazely líbily? Napište mi do komentářů.

Napsat komentář

Komentáře před zobrazením schvaluji, abych se vyhnula spamu. Děkuji za pochopení!

Další tipy pro vás